Svenska Kyrkan och bibeln


På sin webbplats försöker Svenska Kyrkan förklara hur bibeln är relevant idag.

Tolkningsprocessen är därför inte enkel. I Bibeln påbjuds handlingar som idag framstår som mycket främmande. Det gäller inte minst synen på kvinnor. Det hindrar dock inte att vi med hjälp av Bibelns många olika röster kan få hjälp att förstå våra egna liv och vår uppgift och mening i tillvaron.

”Mycket främmande”! Jomenvisst. Döda dina barn om de säger emot dig. Döda de som jobbar på vilodagen. Döda de som håller på med att spå, slå sina föräldrar, kidnappning, svära åt sina föräldrar, inte lyssna på en präst, följer en annan religion, otrohet, homosexualitet, häda, etc. etc.

Svaret jag fått på frågan om vad man skall göra med dessa regler och straff som Gud sagt åt oss att lyda är att Jesus ändrade allt detta. I och med Jesus är allting ljus, kärlek och förlåtelse.  Det finns ett litet problem med detta. Jesus ratificerar nämligen uttryckligen alla lagar i gamla testamentet i Bergspredikan.

Sannerligen, innan himlen och jorden förgår skall inte en enda bokstav, inte minsta prick i lagen förgå; inte förrän allt har skett. Den som upphäver ett enda av buden, om så det allra minsta, och undervisar människorna så, han skall räknas som den minste i himmelriket. Men den som handlar och undervisar efter dem skall räknas som stor i himmelriket.
Så vad gör då de kristna när de läser sin bibel? Jo, de använder den som en typ av välj-ditt-eget-äventyr. De väljer de stycken deras inneboende moral redan tycker är bra idéer och ignorerar resten. Insisterar man på att peka på även de onda styckena i boken får man höra diverse undanflykter: ”Det var en annan tid då”, ”Den berättelsen är bara en liknelse”, ”Det är inte ondska om Gud sagt det”, ”Du kan inte förstå det om du inte själv tror”
Faktum är nog att de flesta religiösa är troende trots bibeln, inte på grund av den.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s