Varför finns det skrock?


Evolutionärt har det varit en fördel att tro att ljudet du hörde i det höga gräset är ett lejon eller nåt annat farligt. De som ville undersöka dog oftare än de som sprang iväg. Och när du väldigt sällan ser det du springer iväg från så är steget inte långt till att sätta andra, ännu mer avskräckande etiketter på det som skrämmer dig. Det okända är det mest skrämmande vi har, så även om vi inte vet vad som gjorde det där otäcka ljudet mitt i natten så vill vi ha ett namn på det.  Alla vet vi hur lätt en historia förvanskas och ”förbättras” när den återberättats i några led. Det där kalla draget du kände i nacken som fick håret att resa sig blir ganska snart en historia om den döde adelsmannen som hemsöker ett gammalt slott och bara visar sig när någon skall dö.

Ju mindre vi vet om världen, desto mer måste vår fantasi fylla i för att ”förklara” det vi inte har nån förklaring på.

Andar, demoner och oknytt är ju övernaturliga så för att kunna skydda sig måste man ju ha nåt ännu mäktigare övernaturligt på sin sida och när schamaner och medicinmän inte räcker till så uppfinns gudar och ritualer för att få gudarna att göra som du vill. Men vissa hinner ju inte springa ifrån lejonet (när det nu råkar vara ett lejon istället för vinden som hördes i gräset), alltså har du inte behandlat din gud på rätt sätt och nu måste den blidkas. Fler ritualer uppstår.

Detta är precis samma sak som händer idag. Vi är så programmerade att hitta mönster att vi hittar dem även där de inte finns. Gick det riktigt bra i matchen? Det enda som var nytt var ju kalsongerna. Kanske är det turkalsonger? Och en ny ritual har uppstått. Hände något kul när du använde din nya parfym? Då måste det vara en turparfym!

Samma förklaringsmodell fungerar lika bra för alternativmediciner som homeopati, akupunktur och healing.

Rent biologiskt är vi precis samma nu som för 200 000 år sedan, det enda som skiljer oss är vår kunskap. Men rationalitet och vårt evolutionära arv står i konflikt med varandra och default-läget är att dra slutsatser som ökade chansen för våra förfäders omedelbara överlevnad, inte de som ökar vår kunskap idag. Vissa av oss kommer alltid att vilja gå den enkla vägen och dra förhastade slutsatser. Vi andra, som tycker sanningen är viktigast, för fortsätta kämpa för bättre utbildning i konsten att tänka rationellt.

Annonser

En reaktion till “Varför finns det skrock?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s