Sammanhang och russinen i kakan


Jag läste precis ett känslosamt brev från en far till sin 11-åriga dotter. Pappan är ateist men mamman är en kristen som tar sin tro på stort allvar. Hon påminner ofta barnen om hur viktigt det är att be till Gud. Detta gör naturligtvis relationen mellan pappan och barnen ansträngd. Speciellt med 11-åringen som blivit rejält upprörd för att pappa inte ber för henne och familjen. Då skrev han brevet till henne för att försöka förklara varför han handlar som han gör och att oavsett så påverkar det inte hur mycket han älskar henne.

Kommentarerna till brevet spänner över hela spektrat, från de som gratulerar honom för ett balanserat brev till sin dotter till de som kallar honom inhuman för att han inte tror och citerar Bibeln som bevis. Speciellt en kommentaren jag citerar här under talade starkt till mig.

Eric T skriver:
Att Bibeln ens överlever idag är på grund av kreativa feltolkningar av kristna. Bibeln säger att du skall döda olydiga barn, att stena otrogna, att du inte får äta skaldjur, att kvinnor inte får tala i kyrkan, att du inte får arbeta på söndagar etc. Den säger att slaveri är ok och att du tom. kan slå dina slavar näst intill döden och Gud tycker det är bra (så länge de bara kan stå upp inom ett par dagar). Den säger att våldtagna kvinnor måste gifta sig med sina våldtäktsmän, att Gud kommer tvinga dina fiender att äta sina egna barn och mycket mer. Det är en fullständigt barbarisk bok skriven av män som inte visste vad stjärnor var, som trodde att Jorden var platt och täckt av en kupol (firmamentet) som skapades för bara några tusen år sedan. Och självklart, de satte sig själva högst upp med ”Konungarnas Konung” skapad i deras avbild och Konungens favoritställe som deras hemland.
För att kunna skriva under på detta skrattretande bronsåldersnonsens på 2000-talet, med vad vi vet om kosmologi, biologi, moral, ekonomi etc, så måste du plocka russinen ur kakan. Du måste låtsas att bibelstycken som en gång lästes bokstavligen var menade som metaforer, du måste bland motsägande stycken välja de som bäst passar din moderna förståelse, du måste hitta kreativa kryphål runt passager som är helt ohållbara. För om du inte gjorde det, om du levde ditt liv som Bibeln faktiskt säger, skulle du åka i fängelse.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s