Yttrandefriheten gränser


Terry Jones, amerikansk tokpastor

Jag vill allra först påpeka att muslimerna i Afghanistan och överallt annars naturligtvis har all rätt att demonstrera, bränna flaggor och kanske en hög Biblar eller två. Däremot är det aldrig så att en bränd bok är mer värd än ett människoliv, inte ens om boken är skriven för länge sedan.

Det är tragiskt det som hänt i Afghanistan de sista dagarna. Afghanska muslimer piskar upp varandra till våldsdåd mot oskyldiga för att Terry Jones, en amerikansk tokpastor eldat upp en av sina Koraner. Våld och protester var naturligtvis precis den reaktion han hoppades på, för då kan han peka med hela handen och säga att hans låtsaskompis Gud är bättre än muslimernas låtsaskompis Allah. För imamerna i Afghanistan är detta naturligtvis ett ypperligt tillfälle att sluta ledan och rikta uppmärksamheten på en yttre fiende. Finns det en yttre fiende lägger ingen märke till hur det står till hemmavid och skulle någon göra det så är det Terry Jones fel.

Demokratiska processer, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet är svåra saker som kan ta generationer att arbeta in. Inte ens FN-chefen i Afghanistan har dessa klart för sig. Han är en är svensk-italienare som heter Staffan de Mistura. Han tycker att det är Terry Jones i USA som är ytterst ansvarig för alla döda och skadade i Afghanistan.

Jag tycker inte att vi ska anklaga någon afghan. Vi ska anklaga personen som var ansvariga för dessa nyheter – personen som lät bränna Koranen. Yttrandefrihet innebär inte rätt att kränka kulturer, religioner eller traditioner.
– Staffan de Mistura, FN-chef i Afghanistan

Jo, Staffan! Det är precis det som yttrandefrihet innebär! Att inte känna sig kränkt är inte en rättighet! Däremot är det en rättighet att fredligt protestera och säga emot!

gp svt svt ab

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s