Minnesvärt


Hur fungerar minnet egentligen? Är det som en stor hårddisk där du bara läser in det igen när du minns? Det visar sig den metaforen är helt felaktig. Minnet är mer kreativt än så!

Varje minne är fysisk konstruktion i din hjärna, gjorda av proteiner. Protein är minnets byggstenar! Hur vet man detta? De första experimenten på detta gjordes på guldfiskar. Med Anisomycin i vattnet kunde guldfiskarna inte längre skapa nya minnen! Det förhindrar nya proteiner från att skapas. Inga proteiner, inget minne. Senare experiment var på råttor. För att skapa minnen hos råttorna fick de höra en ton sekunderna innan de fick en elstöt. (Lugn, elstöten var inte värre än den statiska elektricitet du kan känna från en ylletröja). Nästa gång de fick höra tonen så stelnade de till i väntan på stöten. De betedde sig likadant varje gång. Det var ett minne för livet, bokstavligen. Men om de fick drogen i samband med tonen bildades aldrig minnet och råttan blev lika förvånad varje gång.

Men eftersom minnen är specifika proteinmolekyler i hjärnan, så är dina långtidsminnen för livet. Drogen påverkar ju bara skapandet av nya minnen, inte minnen som redan finns. Eller hur? Det var så självklart att ingen ens tänkte på att testa det förrän 2000, när Karim Nader, då en doktorand, ställde frågan till sin handledare Joe LeDoux: ”Vad skulle hända om vi gav drogen efter minnet etablerats?”. Första problemet var hur det skulle hitta ett specifikt minne, men tonen de använt förut kunde hjälpa dem med det. Om de spelade tonen för en råtta som varit med i experimentet förut så stelnade den till när den mindes elstöten. Vad skulle då hända om de injicerade drogen samtidigt som råttan återupplevde sitt minne? Även om det var ett minne och en reaktion som funnits där i flera månader så raderades minnet av tonen och elstöten. Det var som om minnet aldrig funnits där.

Men det kunde ju vara så att drogen inte raderade minnet utan helt enkelt orsakade en hjärnskada! Så de konstruerade ett nytt experiment för att testa precisionen i minnesraderandet. De lärde råttorna att bli rädda för två toner. 45 dagar senare spelade de en av tonerna för råttan samtidigt som den fick drogen. Och jodå, bara minnet associerat till den tonen försvann. Råttan var fortfarande rädd för den andra tonen. När du minns så återskapas minnesstrukturen i din hjärna i samma process som när det hända första gången. För hjärnan är det liten skillnad på en upplevelse och att minnas upplevelsen.

Två år efter forskarna publicerade studierna gick filmen Eternal Sunshine of the Spotless Mind upp på biograferna, en film där huvudpersonerna får specifika minnen raderade. Det kan ha varit en slump!

Men fungerar det på människor? Ja, delvis i alla fall. Metoden har framgångsrikt använts i fall av PTSD, posttraumatiskt stressyndrom. Det som händer är att minnet eroderas, den känslomässiga delen av minnet luckras upp. De kommer fortfarande ihåg händelsen, men minnet har inte längre nån särskild betydelse för dem.

Men hur fungerar det? Det verkar som om minnet är långt ifrån fixt och färdigt. Varje gång du minns någonting återskapas minnet. Varje gång du berättar något du varit med om så skapas minnet på nytt och varje gång förändras det lite. En av ironierna med den här forskningen är att ju mer du kommer ihåg någonting, desto mindre korrekt blir det – det blir mer och mer om dig själv och mindre och mindre om vad som egentligen hände. Paradoxen blir att de händelser som mest format dig som människa, de minnen du ständigt återkommer till, är de mest påhittade minnen du har.

Detta och mycket mer i podcastavsnittet från Radiolab: Eternal Sunshine of the Spotless Rat.

Annonser

En reaktion till “Minnesvärt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s