Är det någonsin rätt att döda sitt eget barn?


Tänk dig följande scenario: Du befinner dig i en krigszon i en by där fiendesoldater inom kort kommer dra igenom. Om de ser er kommer de skjuta er så alla gömmer sig i en gömd källare. Tyvärr är den inte ljudisolerad så alla måste vara absolut tysta medan soldaterna passerar. Skulle en av er ge något ljud ifrån sig så kommer alla att dö. Alla är införstådda med detta, men det finns en hake. Din bebis har luftrörsinfektion och kan inte sluta hosta. Det finns bara två val: du gör ingenting och din bebis hostningar kommer leda fiendesoldaterna till er och alla i byn dör, inklusive dig och din bebis. Eller så kväver du din bebis och resten av er överlever.

Vad gör du? Och är det rätt att göra så?

Dr. Joshua Greene, från Harvard, forskar på detta och den visar att ungefär hälften av de som ställs inför detta dilemma säger att de skulle döda sitt barn. De använde FMRI för att se vad som hände när hjärnan försökte bestämma vilket svar som var det riktiga. När den emotionella reaktionen (”Döda inte barnet!”) hamnade i konflikt med den tänkande och utvärderande så ökade aktiviteten i anterior cingulate cortex, som ligger precis bakom dina ögonbryn. Den aktiveras när det är en konflikt i hjärnan. En sak de lagt märke till är att ju starkare och längre aktivitet i det var i områdena desto troligare var det att försökspersonen valde att döda sitt barn.

Problemet diskuteras 20 minuter in i avsnittet Morality från RadioLab och jag rekommenderar även en kort introduktion till vad kan kallas neurovetenskaplig moralpsykologi för den intresserade.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s