Religiös ”respekt” visar sig vara Nyspråk från ‘1984’


Bilden från Vita Husets Situation Room, tagen när Osama bin Laden blir skjuten, har blivit omedelbar historia. Alla tidningar världen över har publicerat bilden för att illustrera dramatiken.

Men vad händer när en historisk bild skall visas i religiös press? I en ultraortodox Judisk tidning som Di Tzeitung t.ex. De tillåter sig inte, av religiösa skäl, att publicera bilder på kvinnor. De skriver på sin egen hemsida: ”Den judiska religionen tillåter inte diskriminering på grund av kön, ras etc. Kvinnor är högt respekterade av oss”. De visar det på ett sätt som är helt främmande för mig. De visar det genom att retuschera bort utrikesminister Hillary Clinton och antiterrorchefen Audrey Tomason. Kvinnor får inte synas på bild. Av respekt för kvinnorna. Det har ingenting med diskriminering att göra, för det är ju förbjudet.

Efter att de fått en storm av klagomål på hur de hanterat detta så har det gått ut med en ”ursäkt”. Inte en ursäkt för att de ser ner på kvinnor, utan en ursäkt att de publicerade bilden alls.

DN SvD Svt GP

Annonser

5 reaktioner till “Religiös ”respekt” visar sig vara Nyspråk från ‘1984’

 1. De har antagligen fulländat det utmärka konceptet ”Dubbeltänk” från samma bok (1984).

  Saxat från Wikipedia:
  Dubbeltänk innebär att kunna hålla två motsägande trossatser i huvudet samtidigt och att dessutom acceptera båda som sanna, att kunna ljuga medvetet och ändå vara fullständigt övertygad om att man talar sanning.

 2. Hasidiska män klarar alltså inte av att se kvinnor på bild utan att bli sexuellt upphetsade och objektifiera dem? Är det poängen man vill förmedla genom att förklara att man respekterar kvinnor genom att aldrig ha med dem på bild?

 3. Som de allra flesta religiösa lagar och bestämmelser, så förbjuds sådant som de flesta inte kan låta bli ändå. Därav att de flesta religiösa begränsningar är för sex, mat och tankar. När den troende bryter mot en regel så uppstår skuldkänslor och det enda ställe de kan bli av med dom är genom sin religion. De måste be extra mycket, bekänna sina synder, kanske genomgå någon ritual. Alla saker binder den troende ännu mer till just dennes religion.
  Religioner frodas just för att de är självförstärkande idéer.

 4. Enligt den svenska DO så är det rätt att diskriminera kvinnor.
  Ta bara handskakningsdomen där en diskriminerande man får skadestånd pga DO. Sedan tiger alla politiska ledare i Sverige.

 5. Kvinnor i Israel får inte åka buss med män. Om de gör det måste dom sätta sig längst bak i bussen. Klart det är diskriminering. Ortodoxa judar lever ut synen på kvinnan i bibeln. Där har hon inget värde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s