Ondskans problemOndskans problem i sin enklaste form kan formuleras så här: ”Om Gud är god varför råkar då goda människor illa ut?”
Flera möjligheter finns ju naturligtvis. Kanske är Gud inte särskilt mäktig och kan helt enkelt inte rädda de goda människorna från lidande. Kanske är Gud inte god i den vardagliga meningen av ordet. Kanske tycker han om att andra lider? Någon som avsiktligt plågar sina barn är naturligtvis inte god utan förkastlig. En annan invändning är att Gud är allvetande och därmed ser konsekvenser av lidandet som i slutändan är goda. Den förklaringen är rätt futtig. Vet Gud allting så vet han naturligtvis hur detta goda kan uppnås utan lidande. Samma futtighet ses i förklaringen att lidandet här på jorden är ovidkommande i jämförelse med en evighet i paradiset. Varför är inte Guds vägar lika outgrundliga när människor lyckas och mår bra?
Ytterligare en invändning är den ”fria viljan”. Människan lider för att den valt bort Gud. Vilket inte förklarar naturkatastrofer. Det lidande jordbävningar, cykloner och tsunamis orsakar är ingen människas fel.
Kanske är Gud inte särskilt vuxen eller ansvarstagande? Ett barn tycker det nya akvariet är jättekul och spännande de första månaderna men tröttnar sedan och allting slammar igen.
Eller så finns helt enkelt ingen Gud och då finns inte heller problemet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s